logo

Stefan Löfvenius

Stefan Löfvenius är sedan 1981 profilansvarig för akustisk gitarr på SMI. Från 2004 är han även anställd på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han redan på 1980-talet var verksam gitarrlärare. I drygt 35 år var han anställd vid Uppsala Musikskola och sedan 1988 undervisar han på gymnasiets estetiska program i Uppsala. Han har även varit verksam som lärare på andra musikhögskolor i Sverige. Stefan har kommit att bli en ”ikon” för många gitarrpedagoger i Sverige. Han har utvecklat en metodik för undervisning av grupper i gitarrspel och för ensemble där eleverna kan vara på märkbart olika färdighetsnivåer, vilket är särskilt uppskattad bland gitarrlärarkollegor att ta del av.

Stefans böcker i gitarrspel, Sjung och spela gitarr, Gitarrmusik 1-3, Folkmusik för gitarr, har rönt stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. Därutöver har han en stor samling opublicerat materiel. På senare tid har han organiserat och undervisat på sommarkurser, festivaler samt workshops för vidareutbildning av gitarrlärare, både i Sverige och i internationella sammanhang (Norge, Finland, Argentina, Ryssland, Italien, Spanien, Portugal, England). Här en röst från en kursdeltagare på Teneriffa: ”…Det var en fantastisk kurs. Mycket motiverande! En riktig njutning att du delade din visdom med oss!…”

Stefan har samarbetat med världskända gitarrister som David Tanenbaum, David Russell, Leo Brouwer, Roberto Aussel, Hubert Käppel och Marco Socias. Han har genomfört ett hundratal konserter som soloartist, i gitarrkvartett och i gitarrorkester samt även framträtt som dirigent vid ett flertal tillfällen.

Efter avslutade studier i Musikvetenskap vid Uppsala Universitet 1973 och Real Conservatorio de Musica, Madrid 1975, genomförde han sin Musikpe-dagogutbildning här på SMI. Stefan har erhållit ett flertal utmärkelser och priser, bl.a. Kungliga Musikaliska Akademins Pedagogpris och Uppsala Stads årliga kulturpris.

Stefan är ordförande för Svenska Gitarr- och Lutasällskapet sedan 2007. Från 2005 är han konstnärlig ledare för Uppsala Gitarrfestival, en festival som genom åren utvecklats till att bli en av de främsta gitarrfestivalerna i världen. Se www.uppsalagitarrfestival.se för mer information.

Gitarr (nylonsträngad)

Lärare huvudinstrument, profilansvarig, gitarrist, läromedelsförfattare, kompositör.

Kontakt:

stefanlo@bahnhof.se

Video:

”Blue rondo”

”Aire de Joropo”

mn